Doneer nu!

Vraag en Antwoord

Wat is er zo bijzonder aan de Regenboogboom?

Antwoord >

De Regenboogboom schept een optimistische sfeer. Met de nadruk op leven en niet op ziek zijn. Het Regenboogbos is altijd in de buurt, namelijk in onze gedachten. Het is belangrijk om, ook in het dagelijks leven, bewust te zijn van de wondertjes om ons heen. Door de Regenboogboom hebben we kinderen en ouders ontmoet die hebben laten zien dat ernstig ziek zijn – gevangen zitten in je lichaam – geen enkele beperking hoeft te zijn om écht te leven en gelukkig te zijn.

Voor welke leeftijdsgroepen is de Regenboogboom bedoeld?

Antwoord >

De Regenboogboom is bedoeld voor iedereen tussen de 0 en 120 jaar. We hebben ruime ervaring met baby’s, peuters, kleuters, basisschoolleerlingen, tieners, ouders en grootouders.

Hoe ziet een bezoek van de Regenboogboom eruit?

Antwoord >

Twee vrijwilligers komen op bezoek en nemen je mee naar het Regenboogbos waar je kunt doen wat jij wilt en waar je kunt zijn wat jij wilt. Om je te helpen het Regenboogbos goed te zien, vertellen we verhaaltjes en zingen we liedjes.

Is het bezoek van de Regenboogboom een optreden?

Antwoord >

Een bezoek van de Regenboogboom is het ervaren van een veilige sfeer en jezelf verplaatsen naar een prettige plek. Ook als de vrijwilligers van de Regenboogboom al weer vertrokken zijn! Het is dus niet een eenmalig optreden ter vermaak, maar een ondersteuning (op een speelse en vrolijke manier) om je eigen innerlijke kracht te vinden.

Is dit een vorm van therapie/begeleiden?

Antwoord >

We leren kinderen en ouders hun eigen kracht (de Berekracht!) te vinden. Daardoor wordt het leven gemakkelijker en zijn moeilijkheden beter hanteerbaar.

Hoe vaak zien jullie de kinderen?

Antwoord >

Iedere werkdag is er wel een team van de Regenboogboom ergens in één van de ziekenhuizen actief. In 2007 hebben we ruim 6.000 kinderen bezocht. Sommige kinderen zien we vaker, maar de meeste maar één keer. Het blijkt zelfs dat die ene keer vaak al genoeg is om een deurtje te kunnen openen voor het vinden van je eigen berenkracht.

Is de Regenboogboom er alleen voor zieke kinderen?

Antwoord >

Behalve zieke kinderen kunnen ook hun broertjes en zusjes (de ‘brusjes’), vaders en moeders, opa’s en oma’s een rustig plekje vinden onder de boom. Als één van de gezinsleden ziek is, raakt dat het hele gezin. Iedereen mag genieten en de onderlinge band wordt erdoor versterkt.

Is de Regenboogboom een vorm van stervensbegeleiding?

Antwoord >

Nee, de Regenboogboom is juist gericht op levensbegeleiding. Het helpt kinderen in hun dagelijks leven positiever met beperkingen en tegenslagen om te gaan. Of je nu ziek bent of gezond, gevangen zit in een lichaam of situatie, in je gedachten kun je altijd vrij zijn en hoop vinden. We kunnen in de laatste fase van het leven ondersteuning bieden, zodat ouders en kinderen met elkaar mooie herinneringen kunnen maken. Vooral in deze fase is het zo belangrijk om samen een goede tijd te beleven. Later hebben degenen die achterblijven hier veel steun aan.

Heeft ieder ziekenhuis een eigen Regenboogboom?

Antwoord >

In ieder ziekenhuis waar de Regenboogboom actief is, staan onze prachtige bomen vol kristallen, bloemen, kabouters en elfjes, ..… soms zelfs meer dan één boom. De boom rijdt op wieltjes, zodat hij gemakkelijk verplaatst kan worden. De meeste bomen zijn ruim twee meter hoog. Maar er zijn ook miniboompjes voor op het nachtkastje. Het maken en onderhouden van de bomen vraagt veel zorg en toewijding.

Waar komen de liedjes en verhalen vandaan?

Antwoord >

De liedjes en verhalen worden door ons zelf geschreven. Meestal ontstaan de liedjes als we onderweg zijn, of als we net een bijzondere gebeurtenis hebben meegemaakt. Muziek heeft een groot helend vermogen. Ook het vertellen van verhalen brengt rust en troost. Het brengt je even in een andere wereld.

Is de Regenboogboom net zoiets als de Cliniclowns?

Antwoord >

Een veelgestelde vraag. CliniClowns Nederland biedt afleiding en plezier aan zo veel mogelijk kinderen die het moeilijk hebben door ziekte of handicap. De Regenboogboom geeft kinderen en hun familie iets in handen waarmee ze zelf verder kunnen. Ook, of vooral wanneer wij er niet zijn of als er helemaal niemand is. We werken dus allebei met kinderen, maar vanuit een verschillende insteek. Wel willen we allebei kinderen een goed gevoel geven.

Komt de Regenboogboom ook op scholen?

Antwoord >

Ja, wij komen ook op scholen. We kunnen speciale begeleiding bieden aan klasgenootjes die te maken hebben met een kind met een levensbedreigende ziekte. Ook kunnen wij algemene informatie over de Regenboogboom verstrekken, zodat kinderen onze organisatie leren kennen en zelf een veilige plek op kunnen zoeken als ze hieraan behoefte hebben.

Kunnen we een keer kijken of meedoen?

Antwoord >

Kort en krachtig: nee. Ziekenhuisafdelingen zijn namelijk besloten en alleen bestemd voor directe bezoekers. Daarnaast stelt familie ‘aapjes kijken’ niet op prijs. Hierover hebben we hele duidelijke afspraken met de ziekenhuizen gemaakt. Wel is er diverse informatie beschikbaar waardoor je een goed beeld van ons werk kunt krijgen. Wij sturen u deze informatie graag toe.

Werkt de Regenboogboom vanuit een geloofsovertuiging?

Antwoord >

De Regenboogbom is niet verbonden aan een godsdienst of geloofsovertuiging. Alle mensen zijn welkom bij de Regenboogboom.

Is de Regenboogboom new age, paranormaal of antroposofisch?

Antwoord >

Nee! De Regenboogboom creëert een liefdevolle en optimistische sfeer. Niet meer en niet minder.

Hoe kan ik vrijwilliger worden?

Antwoord >

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Klik dan hier voor de informatiepagina. Als u het formulier invult en verstuurt, wordt er vanuit het secretariaat van de Regenboogboom contact opgenomen voor het deelnemen aan een oriëntatie-avond en vervolgens een intakegesprek.

Inschrijven nieuwsbrief

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Inschrijven nieuwsbrief

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31