Doneer nu!

De lente, wonder van het leven

lente wonder kindWe waren de week na Hemelvaart even een weekje weg geweest. En dan kom je terug in Nederland en is alles ineens groen. Waren begin mei de bomen nog half kaal, ineens is er in het bos een plafond van groen, prachtig.

Bij de koffie op kantoor kregen we beschuit met muisjes. Een beetje dubbel, de ene vrijwilliger had net haar hond moeten laten inslapen, de ander liep over van liefde en trots vanwege haar eerste kleinkind. "Een klein wondertje, zo'n kindje", werd er lief gezegd.

Ik vraag me echt af of we de grootsheid van het wonder van het leven eigenlijk nog wel kunnen zien.

Lees meer...

Droomdekentjes, het begon met een meisje van 3

laura inspiratie voor droomdekentjeHet wonder van de Regenboogboom begon met een klein meisje (Holly, 5 jaar). Zo begon ook De Droomdekentjes met een klein meisje (Laura, 3 jaar). 
"Laura has unusual compassion for others," Charlotte Barry-Williams of Oceanside, California, says of her daughter, who was diagnosed with leukemia in 1993. "I guess part of the reason is that she has experienced so much pain herself."

Lees meer...

Ik ga sterretje worden

sterretje in gouden pak regenboogboom"Mama, je moet een gouden pak voor me maken!" Hij is acht jaar en al geruime tijd heel ernstig ziek. Mama is verrast en vraagt: "Een gouden pak, waarom?"
"Je moet een gouden pak maken omdat ik sterretje ga worden!" Dit had mama niet verwacht. Het komt als een klap in haar gezicht aan.
"Jij gaat helemaal geen sterretje worden. Jij wordt beter en daar werken we allemaal heel hard aan." Met veel geduld blijft het jongetje vragen om het gouden pak.

Lees meer...

De koningin is terug

koningin terug kroon regenboogboomDag in dag uit zit ze naast het bed van haar dochter van 6. Het meisje heeft Cystic Fibrosis, taaislijmziekte, ze is superdapper. Mama doet enorm haar best om zo goed mogelijk voor haar dochter te zorgen. Het meisje wordt behandeld in een universitair ziekenhuis. Dat is fijn maar ook vervelend. Als de behandelend specialist op bezoek komt neemt hij vaak een groep specialisten in opleiding mee. Ze moeten allemaal luisteren, onderzoeken en leren. Als moeder moet je dit vaak over je heen laten komen. Als we binnenkomen zit de dochter dapper in bed, ze is een superstoere prinses.

Lees meer...

Het belang van het gezin

liefhebben aandacht regenboogboomIn mijn werk bezoek ik, samen met een collega, kinderen met soms enorme uitdagingen. Doel van ons bezoek is dan alle in het kind aanwezige draagkracht te mobiliseren, zodat het kind zelf weer kan ervaren dat het alles aankan. In dit geval bezoeken we een klein en kwetsbaar meisje van zeven jaar. Ze bevindt zich op de oncologie afdeling van een groot kinderziekenhuis en ze mag naar huis. De kanker is niet meer te bestrijden.

Lees meer...

Spelenderwijs

spelenderwijs regenboogboomHoe zou het zijn als alles wat kinderen moeten leren al binnen in het kind verscholen zou zitten? Als wij als volwassenen alleen de randvoorwaarden hoeven te bieden, waarbinnen kinderen hun vaardigheden en competenties kunnen ontdekken? Wat zou een kind nodig hebben om datgene wat verscholen zit te ontdekken en zijn kwaliteiten naar buiten te brengen?

Lees meer...

Talenten, daar kun je je dromen mee waarmaken

talent daar kun je dromen mee waarmaken regenboogboom“Ieder kind is van binnen gewoon goed, sterk en bijzonder, maar soms vergeten ze dat.”
Een inspirerende opdracht die wij meekregen van een jongetje van zes. Kinderen dit helpen herinneren is wat wij dagelijks doen bij de Regenboogboom.

Stel je voor... een wereld vol met mensen die van binnen allemaal goed, sterk en bijzonder zijn. Hoe weet je van elkaar of van jezelf dat jij dat bent? Ja, daar hoor jij ook bij!

Lees meer...

Pesten, zo kun je het stoppen! (deel 2)

pesten stoppen regenboogboomAls het zo is, dat pesten begint zodra iemand zich niet de moeite waard voelt of zich op een andere manier niet veilig voelt, wat dan? Hoe breng je de veiligheid terug?

Lees meer...

Pesten moet stoppen, maar hoe is het begonnen? (deel 1)

pesten stoppen regenboogboom 1Pesten op zich is iets wat in onze natuur zit. Het heeft te maken met het bewaken van je eigen grenzen en het opzoeken van grenzen bij de ander. Hoe ver kan ik gaan voordat die grens bereikt is? Dat iemand een grens aangeeft, betekent dat er ook werkelijk iemand is die

Lees meer...

De belevingswereld van de ander

belevingswereld van de ander regenboogboomEr werd ons verteld dat ze verstandelijk op het niveau van een 7 jarige was. Wat moet dat moeilijk zijn om in een lichaam opgesloten te zitten, dat zich alleen kan uiten als van een 7 jarige, terwijl je innerlijk misschien toch zestien bent.

Terwijl we vertelden over het Regenboogbos bleek dat het ontzettend fijn voor haar was om verliefd te zijn op een sprookjesprins. Zij was daar een mooie prinses met mooi lang haar. Ze straalde met een prachtige baljurk aan en danste, draaide en zweefde. Ze was heel even vrij. Op dat moment vond de persoonlijk begeleider het nodig om haar in haar wang te knijpen en hard te zeggen: “Ja, jij vindt dansen zo leuk hè?!”, op een toon alsof het om een klein kind ging. De vlammende blik in de ogen van het meisje sprak boekdelen.

Lees meer...

Het sneeuwt, het sneeuwt...

happy place regenboogbos... en iedereen roept dat het in 20 jaar niet zo gesneeuwd heeft. De zachte deken ligt over de wereld. Ook in het Regenboogbos ligt er sneeuw.

Soms als ik gewoon in de mensenwereld van alle dag bezig ben dan kan ik enorm druk zijn met alles wat er moet gebeuren.
Nee, wat er ‘mag’ gebeuren roept dan weer iemand. Want niks moet.
Ja, ja, maar ik voel me toch verantwoordelijk en oh, jee als het niet gebeurt of te laat, of…
Dus het mag dan wel, maar het moet toch ook.

Lees meer...

De regenboog is niet zo maar een symbool.....

symbool regenboog regenboogboomTijdens een weerpraatje, in de krant of in het echt zie je tegen een soms gitzwarte lucht een knallende regenboog, of zelfs een dubbele regenboog. Je kunt er met open mond naar staan kijken en dit natuurwonder blijft ons verbazen. Het is bijna magisch.

Technisch is dit heel goed te verklaren, maar ook de mythische kanten zijn enorm belangrijk.

Lees meer...

Elk kind heeft het recht zichzelf te kunnen zijn

attention makes us bloom regenboogboom... maar waar haal je de kracht vandaan?

Dit moet toch ook de gedachte geweest zijn achter de internationale rechten van het kind. Een verdrag waarmee volwassenen zich verantwoordelijk stellen voor het garanderen van een goede kwaliteit van leven voor alle kinderen van de wereld.

Lees meer...

De verhalen die wij onszelf vertellen

storytelling regenboogboom‘Dat stemmetje in je hoofd’ wordt het wel eens genoemd. “Welk stemmetje?” vraag je dan, nou dát stemmetje. Dat stemmetje dat alles probeert uit te leggen, overal vraagtekens bij zet en overal betekenis aan probeert te geven. Dat stemmetje dat maakt dat je overal verhalen van maakt. Van alles wat er gebeurt en vooral ook van wat er niet gebeurt.

Lees meer...

Een mijmerende Boswachter

regenboogboom groeitGisteren, morgen, nu…
Stilstaan bij een mijlpaal: 20 jaar Regenboogboom in Nederland. Tijd om terug te kijken, om vooruit te kijken, maar vooral om stil te staan in het nu. Als stichting de Regenboogboom het ontwikkelingsproces van een mensenkind zou doormaken, staan we aan de vooravond van volwassenheid. We stappen het eenentwintigste levensjaar in.
De eerste zes à zeven jaar hebben Renée en Evert-Jan dit kindje in de wereld gezet en zijn ze vooral bezig geweest met: mogen we er eigenlijk wel zijn?

Lees meer...

Als je echt luistert naar elkaar...

wonderland regenboogboom... hoor je zoveel meer!” Hoe echt willen we naar kinderen luisteren? Een vriend van mij vertelde. Mijn dochter, een echte prinses van 7 heeft het best vaak over het regenboogbos.

Op een avond, ze ligt al in bed, vraag ik haar: ”Zeg, vertel eens, hoe doe jij dat nou, naar het regenboogbos gaan?”
“Nou, gewoon, doe maar met me mee.

Lees meer...

De leukste klas!

Op de basisschool is jouw klas altijd de leukste klas van de school. Nogal wiedes, want het is jouw klas. Andere klassen zijn ook wel leuk, maar jouw klas is echt de leukste. En dat komt omdat alle kinderen van de klas erbij horen en de juf of meester ook. Samen is het precies goed. Vreemd hè, zelfs als de juf niet zo leuk is, of er een paar stomme kinderen in de klas zitten. De klas is als een ketting, iedereen in de klas is een schakel.

Wanneer er iets mis is met één van de schakels, merkt de hele ketting dat. Wanneer een schakel buiten de ketting valt, dan is dat heel lastig voor die schakel.

Lees meer...

Verboden toegang, dit is MIJN Regenboogbosplekje!

where dreams are born regenboogboomJe eigen veilige bijzondere Regenboogbosplekje, daar mag niet zo maar iedereen binnen komen wandelen. Het Regenboogbos is dan wel een openbare ruimte en voor iedereen toegankelijk. Er is zelfs voor iedereen een eigen Regenboogboom precies zoals je dat graag wil. En dat betekent nog niet dat iedereen zo maar op jouw plekje binnen mag komen stappen. Kinderen zijn daar heel duidelijk in.

Lees meer...

Omgaan met verlies

birds of sadness regenboogboomOnder het motto: “Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar” is verliesverwerking bij kinderen bijzonder populair in therapeutenland. Hoe beter kinderen met groot verdriet of groot verlies kunnen omgaan, des te minder schade hebben ze er later van.

Lees meer...

"Help! ons kind is te dik!"

wonderful regenboogboomEen televisie programma van RTL4 over gezinnen met een kind met overgewicht. Ik ben dan altijd heel benieuwd hoe deze kinderen in hun vel zitten en hoe de interactie is tussen ouders en kind. Heel knap vertelt een kind openhartig over het eigen gevoel, gedachten en beleving van het te dik zijn. De eenzaamheid en de manier waarop je daar in je leven mee om probeert te gaan.

Lees meer...

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31