Doneer nu!

Droomdekentjes, het begon met een meisje van 3

laura inspiratie voor droomdekentjeHet wonder van de Regenboogboom begon met een klein meisje (Holly, 5 jaar). Zo begon ook De Droomdekentjes met een klein meisje (Laura, 3 jaar). 
"Laura has unusual compassion for others," Charlotte Barry-Williams of Oceanside, California, says of her daughter, who was diagnosed with leukemia in 1993. "I guess part of the reason is that she has experienced so much pain herself."

A special ‘blankie’ has helped Laura get through more than two years of intensive chemotherapy. She takes it to the hospital with her when she goes for treatment. 

“She doesn’t understand what cancer means,” her mother says. “She’s a very joyous and happy person, very curious.” Her mother hopes Laura can start preschool next spring.

Karen Loucks, ook uit de Verenigde Staten, las over dit bijzondere meisje en dacht: “Dat is iets wat ik kan doen. Ik kan breien en haken, ik kan dekentjes maken voor kinderen in ziekenhuizen!” Zo begon in 1995 het project Linus. Nu, ruim 20 jaar later, zijn er binnen dit project bijna 6 miljoen dekentjes aan kinderen gegeven.

Droomdekentjes en de Regenboogboom

In 2000 was Karen Loucks te gast bij de Oprah Winfrey Show en vertelde over het project Linus. Een van de vrijwilligers van stichting de Regenboogboom, Angelique Zwartkruis, zag deze uitzending en zo werd in 2001 het project Droomdekentjes geboren. Stichting de Regenboogboom bezocht toen al ruim 9 jaar kinderen in bijna alle kinderziekenhuizen in Nederland. De Droomdekentjes waren een heel mooie aanvulling op de bezoeken aan de kinderen. Onder je eigen Droomdekentje ben je heel snel in je eigen veilige wereldje en kun je even wegslippen uit de gewone (soms pijnlijke) wereld.

Wat doet een Droomdekentje?

Een kind hoort niet verdrietig te zijn, maar dat is het helaas soms wel. Een droomdekentje kan dan troost bieden. Maar er zijn ook zoveel momenten dat je niet getroost hoeft te worden en toch lekker weg wil dromen naar je eigen wonderwereld, tovertuin, regenboogbos, vakantieplekje aan het strand. Een droomdekentje is daarmee eigenlijk veel meer dan een troostdeken. Het biedt ruimte aan je dromen en aan je eigen geweldigheid. Je voelt je veilig, sterk en je hebt weer een beetje controle.

Voor wie zijn de Droomdekentjes?

De droomdekentjes zijn voor kinderen die hun gevoel van veiligheid kwijt zijn. En dat zijn niet alleen kinderen in de ziekenhuizen of instellingen. We geven ook vaak dekentjes aan kinderen die te maken hebben met huiselijk, seksueel of oorlogsgeweld. Of kinderen in situaties als echtscheiding, verwaarlozing of andere ingrijpende gebeurtenissen binnen het gezin. In al die gevallen is er troost nodig en vooral ook veiligheid, licht en lucht om jezelf te kunnen zijn en je dromen de ruimte te kunnen geven.

Wie maken Droomdekentjes?

Elk dekentje wordt met veel liefde, zorg en ook de nodige kosten in elkaar gezet. Dit gebeurt door duizenden maaksters; de jongste is 10 jaar, de oudste in de buurt van de 100. Het is een groep van betrokken vrijwilligers die goed met de naaimachine, naald en draad, breipennen of haaknaald overweg kunnen. Door hun inspanningen geven zij het leven van kinderen extra kleur. Het is belangrijk dat het kind een dekentje krijgt dat precies bij dat kind past. Het moet echt eigen voelen voor het kind. Tot eind 2015 heeft de Regenboogboom in totaal bijna 7.300 dekentjes mogen doorgeven.

Ook schoolkinderen maken droomdekentjes

In het kader van een creatief project zijn er al op meerdere scholen dekens gemaakt door schoolkinderen van basisscholen en middelbare scholen. Sinds 2010 is er ook een groeiende groep tieners van Praktijkschool De Flint in Winschoten helemaal gegrepen door het droomdekenvirus. Onder leiding van hun handwerkdocente Henriëtte Köller reserveren zij elk jaar de maanden januari tot maart om als lesmateriaal Droomdekentjes te maken. In april hebben zij 136 dekentjes overhandigd aan het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Voor de kinderen in het ziekenhuis een magisch cadeau. Maar ook voor de jonge maaksters is er een enorm positief effect ontstaan. Droomdekentjes maken brengt liefdevolle creativiteit naar boven en geeft een gevoel van trots en eigenwaarde.

Wil je onder mijn droomdekentje kijken?

Ze is 9 jaar en staat naast haar dekentje dat uitgespreid op de grond ligt . “Als ik onder mijn dekentje kruip, ben ik in een hele mooie prinsessenwereld” vertelt ze. “Het is er heel mooi weer en ik kan er vliegen. Wil je ook een keertje kijken?” Ze tilt het dekentje aan een kant op zodat je de vloer eronder kunt zien. “Kijk maar!” zegt ze. En inderdaad, de vloer verandert in een groen glooiend landschap met bloemen. Daarboven een blauwe lucht en zelfs een regenboog! En op een van de heuvels staat een prachtige witte eenhoorn. “Zie je ook de eenhoorn?” roept ze. Wat een prachtige wereld heeft ze onder haar dekentje gemaakt…als je het wilt zien.

Door Evert-Jan van Zandvoort, mede-oprichter Regenboogboom
> oprichters stichting De Regenboogboom

Meer informatie

> Een droomdekentje aanvragen of zelf een droomdekentje maken
> Donateur worden 

Andere deken-initiatieven

Little quilts of love
Al heel lang worden er ook mini-quiltjes gemaakt voor te vroeg geboren kindjes, of voor doodgeboren kindjes. Deze liefdevolle kunstwerkjes worden aan neonatologie-afdelingen van ziekenhuizen ter beschikking gesteld zodat er een mooi dekentje beschikbaar is als het nodig is.

Stichting Verdanda
Deze stichting bestaat bijna even lang als de Droomdekentjes en is gestart vanwege een jonge vrouw met een meervoudige handicap. Zij was zo blij met haar deken, dat de mensen om haar heen besloten te zorgen dat meer mensen met een beperking een mooie deken konden krijgen. Daaruit is Stichting Verdanda ontstaan. Droomdekentjes werkt momenteel samen met Verdanda om voldoende dekentjes te kunnen bieden aan de IC van het Emma kinderziekenhuis.

Jopies Dromenquilts
In 2009 is er een groep maaksters onder de naam Jopies Dromenquilts gestart. Zij maakten al enkele jaren dekentjes voor de Droomdekentjes en doen dat nu onder hun eigen naam.

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30