Doneer nu!

De lente, wonder van het leven

lente wonder kindWe waren de week na Hemelvaart even een weekje weg geweest. En dan kom je terug in Nederland en is alles ineens groen. Waren begin mei de bomen nog half kaal, ineens is er in het bos een plafond van groen, prachtig.

Bij de koffie op kantoor kregen we beschuit met muisjes. Een beetje dubbel, de ene vrijwilliger had net haar hond moeten laten inslapen, de ander liep over van liefde en trots vanwege haar eerste kleinkind. "Een klein wondertje, zo'n kindje", werd er lief gezegd.

Ik vraag me echt af of we de grootsheid van het wonder van het leven eigenlijk nog wel kunnen zien.

Hoe vanzelfsprekend vinden we het dat in de Lente de blaadjes weer aan de bomen komen, dat de vogels terugkomen om in de ochtend luidkeels hun territorium af te bakenen en eitjes in hun nestjes te leggen. Hoe vanzelfsprekend is het dat de beukenboom weer van die beukenblaadjes maakt en niet per ongeluk dit jaar een keer eikenblaadjes of kastanje blaadjes? Joh, maar dat komt door hun DNA, daarin is het allemaal vastgelegd. Ze kunnen niet anders. En, hoe gewoon is DNA eigenlijk? We vinden het al helemaal vanzelfsprekend. Wanneer ga jij je DNA laten checken?

Vorige week kwam er nieuws uit onderzoeksland. Wetenschappers hebben aangetoond dat hele jonge kinderen niet het gedrag van hun ouders kopiëren, maar dat de ouders het gedrag van de kinderen kopiëren, want daar wordt het kind blij van. Dus er zit echt een heel uniek mensje in dat lichaampje. Een lichaampje opgebouwd uit het DNA van beide ouders en hun voorouders. En dat unieke mensje wil gezien worden, herkend en erkend. Het laat blijdschap zien als er verbinding is en teleurstelling als die verbinding er niet is.

Dat unieke leventje wil dus zielsgraag verbinding voelen met het leven om zich heen. En dan moet ik ineens denken aan een paradijsvogel, een vlinder, een roodborstje, een bloem, eigenlijk elk levend wezen. Naast dat ze zich moeten voeden met ander leven om zich heen (helaas kan dat niet anders, want van stenen en zand kun je niet leven) hebben ze verbinding en contact nodig met het leven om zich heen. Ze maken verbindingen, ze wisselen energie uit, ze bieden zich aan of lokken naar zich toe of laten gewoon zien hoe prachtig ze zijn. De Walvis is prachtig en het pantoffeldiertje is prachtig. Een Sequoia-boom is onvoorstelbaar groot en krijgt het voor elkaar om water uit de grond honderden meters omhoog te voeren. De bladgroenkorrel is een van de grootste wonderen van de natuur en een wetenschappelijk mysterie op zichzelf.

lente kindUit een moeder komt dan met alle oerkrachten die er zijn een kwetsbaar baby'tje. Alles zit erop en eraan, alles werkt (meestal) en groeit en ontwikkelt nog verder. Het is geen hompje klei waar nog door dokters een vorm aan gegeven moet worden. Het is al helemaal compleet en het heeft (hoe is het mogelijk) zichzelf gevormd vanuit een klontje stamcellen. Dat is toch een gigantisch wonder, een onbeschrijfelijk mysterie.

In de Lente is het voor mij elke keer weer meer onvoorstelbaar dat uit een heel klein puntje in een takje een knopje tevoorschijn komt. Dat knopje groeit en knalt uiteindelijk uit elkaar. En uit het knopje komen keurig opgevouwen blaadjes die zich uitvouwen. Elk blaadje is perfect. Er is er geen een die aan elkaar geplakt is. Bomen vol, bossen vol, struiken vol. Alles ontploft. Het leven explodeert in een waanzinnig uitbundig wonder.

En die wonderen mogen wij ook zien als we echt, ongewapend in de ogen van een ander durven te kijken en die ander uitnodigen om zichzelf te laten schitteren. Dan schittert het leven van binnenuit naar buiten. Onmetelijk, liefdevol, hunkerend naar verbinding, erkenning en.... schitterend. En als je dat ziet, loopt je hart over en parelt er een traan in je ogen.

Dan wil je zingen, dansen, knuffelen, LEVEN. Het is elke dag een beetje LENTE maar in deze periode het meest. Ik wens jullie nog heel veel verwondering toe.


Door Evert-Jan van Zandvoort, mede-oprichter Regenboogboom

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Inschrijven nieuwsbrief

CBF keurmerk goeddoel ANBI

CBF

Sinds 2008 heeft Stichting De Regenboogboom het CBF keurmerk

ANBI keurmerk goeddoel CBF

ANBI

De Regenboogboom is aangemerkt als ANBI instelling bij de Belastingdienst; een gift is dus fiscaal aftrekbaar

IBAN banknr

IBAN De Regenboogboom

NL07 INGB 000 44 88 569

April 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30