Doneer nu!

Vrijwilliger Yvette Tick

yvette tick bezoek regenboogboomAls trotse moeder van twee jonge kinderen met daarnaast een baan was het gezien de drukte die dat met zich meebrengt niet heel logisch dat ik ook nog vrijwilligerswerk zou gaan doen. Maar na het eerste contact met de Regenboogboom kon ik gewoon niet anders. Wat een geweldig werk, wat betekenen deze mensen ongelooflijk veel in de levens van kinderen en ouders. Daar wilde ik deel van uit maken! Mag ik een voorbeeld geven van wat het voor me betekent?

Op een ochtend wanneer ik klaarsta om naar een ziekenhuisbezoek te vertrekken zegt mijn oudste van 3:

"Mama gaat naar de kindjes in het ziekenhuis"

De jongste (2) kijkt hem bedenkelijk aan en vraagt: "Vindt mama leuk?" Ik snap zijn vraag, want het ziekenhuis klinkt natuurlijk helemaal niet leuk. Ik denk na, hoe leg ik hem uit wat ik de kinderen in het ziekenhuis ga vertellen?

libelle regenboogboom yvette tickWant eigenlijk vertel ik ze vrij weinig: we helpen ze vooral herinneren aan iets dat allang in hen zit. Het moment dat je ziet dat een kind die innerlijke kracht weer bij zichzelf vindt is voor mij alsof de zon doorbreekt. En ieder kind heeft het al in zich, zelfs de baby's. Dat zijn trouwens mijn favoriete bezoeken. Ik had niet gedacht dat die al zo goed zouden snappen wat een reis naar het Regenboogbos inhoudt. Maar dat snappen ze echt wel, en ze maken het vaak meteen ook even duidelijk aan hun ouders. Wat een bundeltjes superkracht zijn die kleinsten.

Het stralende dat uitgaat van de kinderen en de reacties van ouders die hun zieke kind weer zien glunderen zijn onbetaalbaar. Wat ik nog eens extra fijn vind is dat we zowel de kinderen als de ouders iets blijvends meegeven: een manier om die innerlijke kracht bij zichzelf aan te kunnen boren wanneer dat even nodig of fijn is. We laten een kristal achter als geheugensteuntje, en ze kunnen voortaan altijd terug naar hun veilige droomplek. Soms komen we op de gang van het ziekenhuis kinderen tegen met hun kristal stevig in hun hand geklemd en een blik in hun ogen die zegt dat ze de hele wereld aankunnen. Nou dan glunder ik zelf ook! Mijn gedachten worden onderbroken door een vrolijk stemmetje:

"Mama blij van kindjes ziekenhuis"

Mijn jongste. Hij had geen uitleg nodig. Want hij zag aan me welk effect dit werk op mij heeft. Het maakt me ontzettend gelukkig. Ik ben supertrots dat ik deel uitmaak van de Regenboogboom. Vanwege het werk, maar stiekem ook vanwege de mensen: de mensen die zich op welke manier dan ook inzetten voor de stichting zijn de meest warme, oprechte, betrokken en vaak ook knotsgekke mensen die je kunt vinden, in de meest positieve zin van het woord. Ik voel me er hartstikke thuis en blijf dit werk hopelijk nog vele, vele jaren doen.

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers

Wil jij ons komen helpen met dit belangrijk werk? Word vrijwilliger en help kinderen bij hun reis naar het Regenboogbos. 

Meer verhalen lezen van onze vrijwilligers.

Vrijwilliger Anna Pool

vrijwilligers ziekenhuis regenboogboomIk las een artikel over de Regenboogboom in het Haarlems Dagblad en ik wist het en voelde meteen: ”Dit was waar ik naar op zoek was!”

Tijdens de kennismakingsavond werd ik nog meer geïnspireerd door het prachtige verhaal van het Engelse meisje Holly, die haar droom wereldkundig heeft gemaakt. Een droom waarin zij haar levenskracht, kwijtgeraakt door ziekte, terug vond en waar zij ieder moment weer naar terug kon gaan. Als bezoekvrijwilliger vind ik ieder moment, waarbij een ziek of getraumatiseerd kind en zeker ook de ouders, hun veerkracht terugvinden, heel bijzonder. Met een collega bezoek ik de kinderen en hun ouders in ziekenhuizen. We ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan waar nodig. Collega's zijn belangrijk om elkaar te kunnen steunen, verhalen te kunnen uitwisselen en van elkaar te leren.

Hoe ziet er een vrijwilligersbezoek uit?

vrijwilliger regenboogboom bezoekWe nemen een versierde Regenboogboom mee, zingen liedjes, blazen regenboogbellen, maken muziek en bovenal nemen we de kinderen met hun ouders mee naar hun eigen droomplek. Het is magisch om te ervaren, hoe stralend en blij de kinderen vertellen over hun eigen droomplek, waar zij zich veilig, sterk en bijzonder voelen. De mooie droomkristal, die de kinderen als verankering van het verhaal krijgen, tovert verwondering op hun gezichten en zorgt samen met de zon voor regenboogjes in de kamer: “altijd een blij moment”.

Voor mij persoonlijk is het werk als bezoekvrijwilliger een prachtige invulling in mijn leven. Ik heb twee gezonde mooie kleindochters, waar ik intens van geniet. Om daarnaast zieke kinderen te kunnen steunen geeft mij veel voldoening en geluk. Ik bezoek veel ziekenhuizen in Haarlem, Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Leiden, soms bezoeken aan huis en een Blijf van mijn Lijf huis. Ik hoop dat ik dit prachtige werk nog lang mag doen.

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij ons komen helpen met dit belangrijk werk? Word vrijwilliger en help kinderen bij hun reis naar het Regenboogbos. 

Leer nog meer van onze vrijwilligers kennen.

vrijwilligers regenboogboom

Vrijwilliger Ton Wouters

ton wouters droomdeken regenboogboom

Mijn naam is Ton Wouters, 66 jaar oud en trotse vader van vier dochters en opa van twee kleindochters en twee kleinzonen. Ik woon in Stein, gelegen aan de Maas in Limburg, ca. 10 km ten noorden van Maastricht. Mijn hobby's zijn wandelen met mijn Duitse herder langs de Maas en Julianakanaal, klussen en vooral biljarten. Dit laatste al ruim 40 jaar!

Door het overlijden van mijn vrouw, nu 3 jaar geleden en ruim 1 jaar voor mijn pensionering, vielen alle mooie plannen voor onze toekomst in duigen.

Na een periode van veel verdriet en nadenken over wat ik nu verder nog met mijn leven wilde, kwam ik tot de conclusie dat ik me op de een of andere manier nog verdienstelijk wilde maken voor de samenleving. En net in die periode las ik in een regionaal blad een oproep voor vrijwilligers voor de Regenboogboom.

Dit verhaal sprak me meteen aan

Na het bijwonen van de informatie avond wist ik het zeker: Dit was iets voor mij. Sindsdien ben ik algemeen vrijwilliger. Als beheerder van het droomdeken verzendpunt in Zuid Limburg haal ik de gebreide of gehaakte dekentjes op bij de maaksters. Dit zijn vaak groepjes dames die één keer per week samen breien in tehuizen, buurtcentra of dagopvang, maar er zijn ook veel dames die dit thuis doen. Hierbij valt mij op met hoeveel liefde en toewijding deze dames bezig zijn voor ons mooie doel, waarbij ook opgemerkt kan worden dat het samen breien ook veel mensen uit hun sociaal isolement haalt. Daardoor werkt het twee kanten op: mensen komen samen, hebben een mooi doel én maken kinderen blij met hun mooie creaties, waaronder de laatste tijd ook veel knuffels.

Mijn werkzaamheden als algemeen vrijwilliger

ton wouters droomdekentjesDaarna ga ik ermee aan de slag: de droomdekentjes door mij opgemeten, genummerd, gefotografeerd en opgeslagen. Vervolgens plaats ik de droomdekens op de website, waarbij de deken wordt gelinkt aan de maakster of groep maaksters. Zodra hun dekentje verstuurd wordt, krijgen ze een berichtje. De deken vink ik af als “verzonden”, waardoor de foto’s van de betreffende dekentjes van de website verdwijnen.

En dan natuurlijk waar het allemaal om draait: Het versturen van de dekentjes naar 'onze' prinsen en prinsessen. Zodra ik een aanvraag krijg, wordt de meeste aandacht gegeven aan het schrijven van een persoonlijke brief. Daarna komt het leukste: Dat is het inpakken van het dekentje in een prachtige doos, een mooie knuffel erbij uitzoeken, een CD met Regenboogbos liedjes erbij en dan op naar de post! Ik voel me soms net Sinterklaas!

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk?

Neem contact met ons op en samen kijken wij wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Nog meer van onze vrijwilligers leren kennen.

Vrijwilliger Maike Bosse

vrijwilliger maike bosse

Sinds begin 2014 ben ik tot mijn grote vreugde vrijwilliger geworden bij de Regenboogboom. Mijn naam is Maike Bosse. Ik ben getrouwd en we hebben drie kinderen: twee zoons van 24 en 22 jaar en een dochter van 19 jaar. Ik heb 10 jaar als kleuterleidster gewerkt en ben daarna met heel veel plezier huisvrouw geworden. Daarnaast heb ik veel invalwerk gedaan in het onderwijs. Nu onze kinderen het ouderlijk nest hebben verlaten, was ik op zoek naar vrijwilligerswerk.

 

Maar wat voor vrijwilligerswerk wilde ik graag? 

Ik had eigenlijk al jaren een droom: werken in het ziekenhuis met kinderen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van de Regenboogboom had gehoord. Ineens kwam het op mijn pad, omdat een vriendin mij er attent op maakte. Zij was wel bekend met de Regenboogboom en ze zei: "Kijk maar eens op de site! Dat is jou op het lijf geschreven." Toen ik de site bekeek voelde het als thuiskomen. Dit was wat ik zocht.

maike bosse vrijwilliger regenboogboomIk heb meteen een oriëntatieavond bezocht samen met mijn dochter. Geweldig was het. Evert-Jan vertelde zeer enthousiast en bevlogen over het mooie werk dat de Regenboogboom doet. Meteen na deze avond heb ik me ingeschreven als vrijwilliger. Er volgde een selectieprocedure en gelukkig werd ik aangenomen, samen met nog andere nieuwe vrijwilligers. Na deze selectie hebben we een aantal trainingsdagen/-weekenden gehad. Ze waren niet alleen zeer leerzaam maar ook zeer inspirerend en gezellig.

Toen begon het echte werk

bezoek vrijwilligers regenboogboomNa drie meeloopdagen kon ik beginnen. Ik bezoek nu bijna iedere week met een collega vrijwilliger zieke kinderen en hun ouders in het ziekenhuis. We nemen een mooi versierde boom mee die volhangt met mooie kristallen, een beer omdat we tijdens ieder bezoek de berekracht van de kinderen wakker maken en een koffertje met verschillende spullen van bellenblaas, tot muziekinstrumentjes, kabouters, elfjes etc. die we eventueel kunnen gebruiken. Tijdens een Regenboogboombezoek nemen we de kinderen en hun ouders mee naar hun eigen droomplek en beleven daar de mooiste dingen. Het is een veilige plek waar alles fijn is en alles kan en mag. Het is heel fijn om te merken tijdens de bezoekjes dat je de kinderen en hun ouders op deze manier kunt helpen.
Iedere keer weer als ik het ziekenhuis in ga of als ik een thuisbezoek mag doen bij al deze bijzondere kinderen en hun ouders ben ik superblij dat dit mooie werk op mijn pad is gekomen.

Ook vrijwilliger worden? 

Dat kan op vele manieren. Lees hier meer over het vrijwilligerswerk van de Regenboogboom.

Nog meer van onze vrijwilligers leren kennen.

Vrijwilliger Liny Coenen

Onze vrijwilliger Liny doet een Regenboogboom bezoekMijn naam is Liny Coenen. Geboren in 1944, getrouwd met Harry, moeder van een dochter en een zoon, schoonmoeder en Oma van 6 prachtige kleinkinderen. Vóór mijn pensioen was ik 42 jaar kleuterleidster. Werken met kinderen zit dus al heel lang in mijn bloed.

In november 2009 kwam mijn man thuis van een gesprek met een vertegenwoordiger van de Regenboogboom. De Kiwanisclub uit Sittard was op zoek naar een goed doel waar ze een gedeelte van de opbrengst van een muziekvoorstelling aan konden schenken. Zijn verhaal en vooral zijn woorden: “Dit is iets voor jou”, heeft ervoor gezorgd dat mijn leven een plezierige wending kreeg.

Geen geraniums, maar een gedegen training met super gemotiveerde mensen 

Wat heb ik een mooie tijd gehad tijdens de trainingen om samen te zijn met mensen die iets van zichzelf willen geven, maar ook eerst naar zichzelf durven te kijken. Samen het wij-gevoel ontdekken en elkaar steunen daar waar nodig. 

Regenboogboom vrijwilliger in blijf van mijn lijf huis

De eerste bezoeken waren best spannend en ieder bezoek is anders. Iets dat ik nu na vele jaren nog steeds zo ervaar. De ene keer ben je er vooral voor het jonge kind, dan weer voor de ouders en opa en oma of zelfs voor ouderen in het verzorgingstehuis. Heerlijk om te merken dat je welkom bent en dat je iets kunt betekenen voor degene die het even (of langer) moeilijk heeft, op een plek waar hij of zij liever niet is, zoals een ziekenhuis of een Blijf-van-mijn-lijf-huis. De bezoeken aan het Blijf-van-mijn-lijf-huis vind ik ook erg bijzonder, omdat je moeders met hun kinderen langere tijd mag helpen om weer in zichzelf te geloven en te herontdekken dat ieder mens bijzonder, mooi en sterk is.

Hier bouw je echt iets samen op

Liny, vrijwilliger van de Regenboogboom, op thuisbezoekZe kijken naar je uit, schenken je hun vertrouwen en nemen je mee in hun verdriet. Voor hen probeer ik, zoveel ik kan en nodig is, spulletjes te verzamelen als ze naar hun nieuwe “huisje” gaan om een nieuw leven op te bouwen en opnieuw gelukkig te zijn samen. Niet meer op de vlucht,  maar een veilige plek met  vriendjes voor de kinderen en mensen die ze kunnen vertrouwen. Geweldig als dat weer lukt. Het is zo bijzonder om te ervaren hoe belangrijk je op zo’n middag voor deze kinderen en hun moeders kunt zijn. Ze zijn ontzettend blij met een kristal, een warme deken, een knuffel of een boek. Samen praten, zingen en bellenblazen, het is echt een feestje.

Droomdekens en knuffels

Liny organiseert bijeenkomst waar ouderen droomdekentjes breienDeze dekens en knuffels worden gebreid en gehaakt door oudere mensen, thuis alleen of in groepjes samen. Daarnaast zijn er groepen in bejaardenhuizen, kloosterzusters of verzorgingstehuizen en ook een groep dames van de Zonnebloem. Dit breiproject is gestart doordat ik een oproep in december 2013 in een weekblad deed. Er melden zich 300 dames om garen te doneren en of te breien. Ik heb nooit geweten dat er zoveel mensen zijn die iets voor een ander willen doen. Wat zijn ze trots als er weer een paar dekens klaar zijn. 

De resultaten zijn geweldig. Steeds weer willen de “Breisterren” horen waar hun kunstwerken naartoe gaan en vragen ze naar verhalen over de kinderen die ik heb bezocht en een deken hebben gekregen. Het is geweldig om ook deze bezoekjes te doen. Ik vertrek naar huis met zakken vol droomdekens en knuffels en zij blijven achter met het blije gevoel dat ze iets voor een ander hebben kunnen betekenen.

Het “werken” als vrijwillger voor de Regenboogboom is voor mij heel bijzonder

Regenboogboom vrijwilliger thuisZiekenhuisbezoeken, klassenbezoekjes, huisbezoeken, bezoeken aan communicantjes die geld willen doneren; dit zijn allemaal hele verschillende bezoeken, maar ze hebben één ding gemeen: praten over de kracht die in ieder mens zit, namelijk ”Berenkracht” en dromen over een veilige plek.

Ik ben dankbaar dat de Regenboogboom op mijn pad is gekomen. Ik ben erdoor veranderd, rijker geworden. Het gevoel dat ik iets voor een ander kan betekenen, er voor mensen kan zijn, maakt mij blij en gelukkig.

De trainingen waren en blijven van grote waarde, het is goed om af en toe naar jezelf kijken en even bij te tanken. Daarnaast samen met een vrijwilliger op stap naar iemand die het nodig heeft, het waard is dat er iemand aandacht aan hem/haar schenkt, maakt mij sterk en blij. Ik hoop dan ook oprecht dat ik nog heel veel bezoeken, waar dan ook, kan en mag blijven doen. Want dan voel ik mij rijk, gelukkig en bevoorrecht.

Ook vrijwilliger worden? Klik hier voor meer informatie.

Leer nog meer van onze vrijwilligers kennen.

Vrijwilliger Boukje Abbink

boukje abbink regenboogboom droomdekens

Mijn naam is Boukje Abbink. Ik ben getrouwd met Wink, heb 4 kinderen, 7 kleinkinderen en woonachtig in Soest. Ik werk al vele jaren met heel veel plezier als Dr. Hauschka Therapeut in mijn Schoonheidssalon/Therapeutisch Centrum Boukje Abbink. Toen mijn man met pensioen ging, kreeg ik ook meer ruimte en tijd om te besteden aan muziek. Ik zing in en treed op met het trio Die Musik Freu(n)de. Dit combineer ik met mijn werk, reizen en vrijwilligerswerk bij de Regenboogboom.

Facebook oproep naar vrijwilligers

Ik las op Facebook de vraag of iemand een paar uurtjes per week kon en wilde besteden aan het werk voor de Regenboogboom. Deze vraag sprak mij aan. Heel praktisch: Droomdekentjes versturen met een op maat gemaakte brief aan kinderen die een opsteker verdienen. Wat ik mooi vind aan dit werk is de positieve bijdrage die we geven aan de meestal zieke kinderen en hun naasten. We horen vaak terug dat dit verlichting brengt in hun soms zeer zware situatie. Het is heerlijk om met zo veel lieve en inspirerende mensen te mogen werken.

Ook vrijwilliger worden?

Dat kan! Kijk op onze pagina vrijwilliger worden, lees meer over vrijwilligerswerk bij de Regenboogboom en stuur bij interesse je sollicitatie.

Leer nog meer van onze vrijwilligers kennen.

vrijwilligers droomdekentjes regenboogboom

Vrijwilliger Willemien Frudiger

vrijwilliger willemien frudiger regenboogboom

Vrijwilliger bij de Regenboogboom

"Sinds 2008 ben ik vrijwilliger bij stichting de Regenboogboom. Ooit had ik over de Regenboogboom gelezen in een tijdschrift. Het verhaal van een moeder van een ernstig ziek dochtertje, dat bezoek had gekregen van vrijwilligers van de Regenboogboom, raakte mij zeer diep vanbinnen. Op dat moment was er in mijn leven echter nog geen ruimte voor vrijwilligerswerk. Druk als ik was als moeder van twee jonge kinderen en met een baan als logopedist in een academisch ziekenhuis. Het uitgeknipte artikel leefde voort als een droom in mijn bureaula voor later als ik tijd had.

Krachtig

Dat deze tijd zo snel zou komen kon ik toen nog niet vermoeden. Snel daarna werd bij mij de diagnose lymfklierkanker gesteld. Een periode brak aan die mij als nooit tevoren deed beseffen hoeveel kracht een mens heeft en hoe belangrijk het is de weg naar deze kracht steeds weer te vinden. Eenmaal hersteld was het voor mij duidelijk hoe ik zin wilde geven aan het schitterende leven dat ik weer terug gekregen had.

Regenboogoboom vrijwilliger Willemien in het ziekenhuis

Passie gevonden

Ik bezocht de oriëntatieavond van de Regenboogboom en dit voelde gelijk als thuiskomen. Zo mooi om mijn passie gevonden te hebben en mijn droom te leven. Na een heel waardevolle training waarin ik geweldige mensen leerde kennen, ging ik kinderen bezoeken in ziekenhuizen in Leiden en omgeving.

Dit bezoek blijft me bij

Een bezoek dat ik mij nog goed herinner is het bezoek aan een jongen van zestien jaar. Toen wij zijn kamer binnen kwamen lag hij behoorlijk ziek in bed. Een gebroken kind, boos op de wereld dat dit hem kon overkomen. Zestien is best een heel stoere leeftijd. In eerste instantie reageerde hij onverschillig. Toch mochten we bij zijn bed komen zitten. We legden uit wat we deden en vroegen hem of hij een plek wist waar hij op dit moment in zijn gedachten naar toe zou willen. Die plek wist hij gelijk. Hij wilde weer naar de bergen in Oostenrijk waar hij afgelopen zomer met zijn ouders en vriendin had doorgebracht. Elk detail beschreef hij ons. Hoe het eruitzag, hoe het rook, welke geluiden hij daar hoorde en bovenal hoe heerlijk hij zich daar voelde. Al pratend veranderde hij van een gebroken kind in een kind vol kracht. Toen wij weggingen vertelde hij ons dat het mooie van ons bezoek was dat hij hier iets mee kon. Steeds weer kon hij terug gaan naar die heerlijke plek waar hij niet ziek was, waar hij helemaal zichzelf kon zijn.

Regenboogboom vrijwilligers op bezoek

Ogen die weer gaan schitteren

Bij ieder bezoek ervaar ik weer hoe ongelooflijk veel kracht kinderen hebben. Door omstandigheden kan de weg naar die kracht soms kwijt zijn. Het kompas te mogen zijn die kracht weer te vinden is zo geweldig om te doen. Ogen die weer gaan schitteren is het mooiste cadeau."

> Ook jij kunt vrijwilliger worden bij de Regenboogboom.
> Nog meer van onze vrijwilligers leren kennen.
> Lees interview met Willemien in Kind & Zorg

Inschrijven nieuwsbrief

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Inschrijven nieuwsbrief

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31